fbpx
Välj en sida

Negativa känslor som besvikelser, ilska, skuld, avundsjuka eller när vi är ledsna får vi tidigt lära oss att det är ”dåliga” känslor som det är bäst att vi gömmer undan och håller för oss själva. Snart får vi lära oss uttrycket ”Don´t worry, be happy”. Och har vi ändå svårt att dölja våra riktiga känslor så blir vi tillsagda att ”Fake it ´till you make it”.

I nästan alla må bra-tips får vi lära oss att vi måste vara noga med vilka vi umgås med. Eftersom andras energier påverkar vår egen energi. Budskapet lyder: Umgås vi med för många deppisar så finns det stor risk för att vi förvandlas till en själva. Och då vill ingen vara med oss. Vad ger det för budskap? Jo, vi blir livrädda för att visa hur vi egentligen mår. Gör vi det finns det en risk för att vi blir utestängda från gemenskapen. Och att bli ensamma är vår absolut största rädsla här i livet. Vi är programmerade till att känna oss trygga och säkra när vi har andra människor omkring oss. I en tidsålder när det strövade vilda djur utanför grottöppningen så var det större chans att överleva om vi var fler som skrek och försökte skrämma bort ett potentiellt hot än om vi ensamma satt där inne och försökte skrämma bort en sabeltandad tiger med vår ynkliga lilla stämma.

Så vad gör vi? Jo, vi stänger av våra negativa känslor. De är inte okej, de är dåliga, de är farliga. Vad händer med de negativa känslorna? Jo, de ligger och gror inom oss som små undertryckta vulkaner. Går det att stänga ner en vulkan genom att lägga locket på? Det brukar inte bli så bra i slutändan om jag inte helt har missförstått naturlagarna.

Vad är det som händer med allt fler människor i dag? Jo, vi stänger in oss (inte bara för att det är pandemi) – utan för att vi mår dåligt. Vi skäms och gömmer oss. Känner skam för att vi inte kan ”Fake it ´till we make it”. För att hur mycket vi än försöker intala oss att ”Don´t worry, be happy”, så får vi inte upp smilbanden. Vi har kört över våra känslor under alldeles för lång tid och ”Fake:at” till förbannelse… Nu kommer det där vulkanutbrottet som legat och grott till sig under alla år.

Vulkanutbrott av känslor

Om vi istället finns där för varann när det är tufft, visar att det är okej att inte alltid vara på topp, så kan vi ändra det här. Känslor är energi, de går inte att försöka stoppa undan och sopa under mattan. De finns kvar inom dig. De flyttar runt i din kropp och ställer till oreda. Ilska förvandlas till exempel till ett par onda käkar eller en spänd, ond nacke. Oro och rädsla förvandlas till en krånglande och smärtande mage. Stress under alltför lång tid leder till utmattning, depression och olust till att leva.

Det finns sätt att ta sig ur depression och utmattning. Men ett första steg i läkningsprocessen är acceptans. Så länge du inte kan acceptera att du inte kan ”Fake it ´till you make it” längre så kommer du heller inte att låta din kropp att börja läka. Och så länge vårt samhälle och vi själva har inställningen att allt annat än perfekt är defekt, så kommer det vara väldigt svårt för dessa personer att acceptera sina tillstånd.

Du kan göra skillnad!

”Och så länge vårt samhälle och vi själva har inställningen att allt annat än perfekt är defekt, så kommer det vara väldigt svårt för dessa människor att acceptera sina tillstånd.”

Om vi ändrar inställningen ”Laugh and the world laughs with you, cry and you cry alone” till “…, cry and you can cry on my shoulder” så visar vi för våra medmänniskor att vi finns där för dem. Att det är okej att inte alltid må bra. Att det är okej att inte alltid vara glad. Att det är okej att inte vara perfekt. Att vi duger – precis som vi är!

Det fina i kråksången är att känslor som får ta plats, som får kännas och som accepteras – lättare släpper taget om oss. Känslor som får kännas som de ska utvecklas inte till potentiella vulkanutbrott.

När vi redan har ingrodda vulkanutbrott inom oss som bara väntar på att få ett utbrott så finns det en fantastisk metod som skulle kunna likställas vid en känslo-städmaskin. Vi har alla gått igenom olika händelser och situationer som påverkar oss mer eller mindre. Vi påverkas alla olika av det vi är med om så oavsett vad vi varit med om och hur vi har påverkats av det så finns det ett enkelt och effektivt verktyg som vi kan använda oss av för att ”städa bort” de där obehagliga känslorna som dessa minnen framkallar inom oss.

Den här metoden heter Emotional Freedom Techniques, förkortas EFT. Med hjälp av den här metoden kan du städa i ditt minnesregister. Minnen som har riktigt jobbiga känslor knutna till sig försätter att trigga oss på olika sätt under hela våra liv om vi inte hittar ett sätt att läka dessa minnen. Med hjälp av den här enkla och effektiva metoden kan du enbart genom att Tappa eller knacka med dina fingrar på specifika akupunkturpunkter medan du fokuserar på dessa minnen hjälpa kroppen och din hjärna att programmera om dessa minnen. När vi tappar på dessa punkter så sänder vi lugnande signaler till en del i vår hjärna som heter Amygdala som reglerar vårt stressreaktionssystem, eller vårt kamp- och flyktbeteende. När Amygdala får dessa lugnande signaler medan den behandlar det här minnet så programmerar den om det här minnet till att inte längre vara något som är farligt, läskigt eller jobbigt. Minnet läker helt enkelt. Din kropp kommer inte längre känna att den måste fly eller slåss emot det.

EFT är en fantastisk metod som jag har haft enorm användning av själv när jag behandlat och läkt min PTSD, mitt svårbehandlade utmattningssyndrom och min djupa depression. I dag använder jag den här unika metoden varje morgon för att rensa tankarna, rensa bort eventuell stress inför dagen och för att förbättra mitt fokus.

Du kan också arbeta med djupt rotade begränsande övertygelser med den här metoden och få fantastiska resultat! Visste du att den vanligaste begränsande övertygelsen i hela världen är att vi anser att vi inte är tillräckligt bra? Att vi inte duger som vi är. Hur tror du att det här påverkar oss och begränsar oss i våra dagliga liv? Skulle du vilja se vad den här makalösa metoden kan göra för dig? Läs mer här.

Våga för att vinna -The Tapping Heart

Avslutningsvis så vill jag betona hur viktigt det är att vi försöker ändra den här inpräntade synen vi har på oss själva och andra – att det är fult och skämmigt att må dåligt. Allt fler mår dåligt i dag. Både i psykiska och fysiska besvär. Allt fler stänger in sig och isolerar sig för att de känner sådan skam över att de skäms för hur de mår. Vilket får dem att må ännu sämre. Små handlingar kan göra så stor skillnad för någon som mår dåligt.

Visa för dina nära och kära att det är okej att inte alltid må bra. Hör av dig till en vän som du märker börjar dra sig undan och fråga hur de mår. De kanske inte har ork till att ses eller svara, men de kommer att uppskatta att du hör av dig för de har förmodligen inte ork till det själva. Eller skriv en liten vänlig hälsning på ett snigelbrev. Du vet hur mycket du själv uppskattar när du får ett riktigt handskrivet brev på posten! Jag lovar att du kommer göra hela deras dag när de öppnar brevet! Eller le mot någon som du möter på väg till jobbet eller på promenaden. En osjälvisk handling leder till en ny osjälvisk handling.

Nu menar jag inte att du ska trösta hela världen, men genom att visa för personerna omkring dig att de är okej att känna som de gör så hjälper du dem på vägen mot att acceptera hur de faktiskt mår. Och på så sätt hjälper du dem på traven att faktiskt börja må bättre!

Så varför inte ändra det här dammiga uttrycket en gång för alla:

 “Laugh and the world laughs with you, cry and you cry alone”

Låter inte “Laugh and the world laughs with you, cry and you can cry on my skoulder” mycket bättre?

Varma kramar,

Sofia